Les persones que donen positiu després de passar la Covid ja no contagien

Segons una recerca del Centre de Control i Prevenció de Malalties de Corea (KCDC).

La PCR detecta material víric que no sempre correspon a virus infecciosos
Coronavirus a Espanya: dades i últimes notícies de la fase 1, desescalada en directe.
Les persones que tornen a donar positiu en un test de detecció del coronavirus després d’haver superat la Covid ja no transmeten la infecció a altres persones, segons una recerca del Centre de Control i Prevenció de Malalties de Corea (KCDC).
Després d’aquest descobriment, Corea del Sud ha canviat el protocol de seguiment de les persones que tornen a donar positiu després de rebre l’alta. A partir d’ara ja no els demana que s’aïllin durant 14 dies ni que els seus contactes compleixin una quarantena. Altres països podrien modificar també els seus protocols arran dels resultats de l’estudi coreà.

 

Els resultats de l’estudi porten a Corea a canviar el protocol de seguiment dels pacients.

 

L’estudi es va iniciar a mitjan abril després d’observar-se que, a Corea, aproximadament un 5% dels casos diagnosticats tornen a donar positiu en un test de PCR després d’haver donat negatiu i haver-se’ls considerat curats.
Després d’analitzar a 285 d’aquests positius reincidents i a 790 persones amb les quals havien estat en contacte, els investigadors del
 KCDC no han detectat ni un sol cas de contagi. Els únics casos de Covid detectats entre els contactes s’havien infectat per altres vies.

En l’estudi s’ha comprovat si es podia aïllar el coronavirus a partir de mostres biològiques dels pacients. Malgrat els resultats positius de la PCR, no s’ha pogut conrear el virus en cap dels 108 casos en què s’ha intentat.
Aquesta discrepància s’explica perquè la PCR no detecta virus íntegres sinó fragments de material genètic del virus. Altres investigadors havien apuntat com a hipòtesis que, en persones que han superat la Covid, la qual cosa detecta la PCR són residus que queden al final de la infecció, però no virus viables.
La recerca s’ha completat  amb un anàlisi serològica per  buscar anticossos neutralitzadors dels pacients que tornaven a donar positiu –és a dir, el tipus d’anticossos que proporcionen una immunització més efectiva. En  tots els casos en què s’han buscat, s’han detectat aquests anticossos.
“A partir del monitoratge actiu, la recerca epidemiològica i els tests de laboratori dels casos re-positius i els seus contactes, no s’ha trobat evidència que indiqui infectivitat”, conclou el
 KCDC en un informe datat el 19 de maig.
“Sobre la base d’aquestes troballes, el KCDC ha deixat d’aplicar els protocols anteriors per al maneig dels casos confirmats després de rebre l’alta i per al maneig dels casos re-positius”.

Segons les dades presentades en l’informe, el temps que transcorre fins a tornar a tenir rastres del virus detectables és molt variable d’uns pacients a uns altres. La PCR torna a ser positiva, de mitjana,
 14 dies després de rebre l’alta de l’hospital. Però mentre en un elevat nombre de casos la conversió es produeix entre els dies 6 i 13, en uns altres arriba fins a cinc setmanes més tard.

Segons el
 KCDC, les dades presentades ara són suficients per a deixar de tractar a les persones que s’han recuperat de la Covid com potencialment infeccioses. Així i tot, té previst continuar fent un seguiment dels pacients que tornen a donar positiu per a estudiar la qüestió més a fons. Mancada esbrinar, en particular, per què uns pacients tornen a tenir rastres del virus i uns altres no; quin és el motiu pel qual el material genètic del virus deixa de detectar-se i després reapareix; i si el virus s’elimina completament de l’organisme o pot quedar latent en algun teixit.